Farmor Cissi, de gröna kopparna och JoYChoko chokladknappar

Ett av de starkaste minnena från barndomen på 60- och 70-talet är minnet av hur vi barnbarn gick från skolan till Famo Cissi på Raseborgsvägen. Hos Famo fick vi varm kakao. Kakaoceremonin var alltid den samma:  Vi satt vid hennes köksbord och fick blanda till kakao själva i gröna stora  arabiakoppar.  I koppen blandade vi ett par skedar kakaopulver och ett par skedar socker och så hällde vi på vispgrädde och blandade till en underbar chokladröra.  Medan Famo vände ryggen till för att värma mjölken tog vi tillfälle i akt och provsmakade på den ljusbruna gräddiga härligheten. Vi lärde förstås oss att ta in i beräkningen några extra skedar när vi mätte upp pulver och socker. Vi tjuvsmakade bara när Famo hade ryggen till. Som vuxen har jag insett att hon nog visste vad vi sysslade med men valde att inte låtsas om det.

Sen hällde Famo på den rykande mjölken och satte sig ner med sin kopp för att tillsammans med oss avnjuta den varma kakaon och småprata. Hon lyssnade gärna och berättade också gärna om sin barndom och för mig var de tillfällena speciellt uppskattade. Senare har jag läst i hennes och hennes mammas dagböcker att varm kakao var en dryck både barn och vuxna gärna drack hemma hos familjen på gården i Esbo – speciellt på vintern. Detta var i slutet på 1800-talet och först 1828 hade  tekniken att avskilja fettet och skapa kakaopulver uppfunnits så det var ett relativt nytt njutningsmedel för dem. Kakaopulvret som man ju då gjorde varm kakao på är det som återstår efter att kakaosmöret pressats ut ur kakaomassan.

Familjen Rancken hos Totti och Cissi Rancken i Ekenäs. Ylva i Famos famn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så Famos kakaoceremoni har funnits med mig som ett värmande minne hela livet och när jag började jobba med choklad inom projektet RekoSkolan ville jag gärna ha i mitt sortiment en produkt som påminner om Famos varma kakao. Jag har kombinerat Famos kakao-ceremoni med Mayafolkets flera 1000 år gamla xocolatc-ceremoni.

När kakaoträdets granna frukter först började avnjutas av Mayafolket för mer än 4000 år sen var det nämligen i form av en varm dryck de kallade xocolatc. Jag har tagit fram en chokladknapp med ungefär samma ingredienser som Mayafolket använde. Knappen innehåller ekologisk choklad (75 % kakaohalt), kakaosmör, rårörsocker från ett kooperativ i Madagaskar och agavesirap, kanel, ingefära och muskotnöt.

Man blandar 2-3 xocolatc-knappar (ca 2 dl för varje kopp) i mjölk, soja eller havremjölk i en kastrull och värmer upp till kokpunkten under omrörning och tar sen genast bort kastrullen från värmen och vispar kakaon slät. Sen häller man upp i sin favoritkopp och avnjuter med alla sinnen.

Vi tillsatte ju hos Famo fett genom grädde i den varma kakaon – inom modern traditionell chokladtillverkning tillsätter man billigt sojalecitin (en överbliven industriprodukt av annan sojaproduktion) efter att man tagit bort kakaosmöret som är en lyxvara. I JoYChoko xocolatcdrycken (och i all vår choklad) finns det hälsosamma kakaosmöret kvar. Eftersom kakaosmöret är kvar i chokladknappen är xocolatcdrycken litet annorlunda i konsistensen.

Senast använde jag I-Kaffe havredryck och det blev mustigt och gott. Vissa kan också vilja ha sin kakao sötare och då är det ju bara att blanda i sötningsmedel enligt tycke och smak.

Nu finns xocolat-knapparna att köpa på de ställen där vi poppar-upp  inför julen.

 

Advertisement

One thought on “Farmor Cissi, de gröna kopparna och JoYChoko chokladknappar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s