Ekonomisk hållbarhet för vem?

Alla vi som inleder företagsverksamhet funderar på vad den service eller produkt vi beställer är värd. När man som jag jobbar med hållbarhet som tema blir denna fas i planeringen viktig som en del av beskrivningen vad social hållbarhet är. RekoSkolans verksamhetsområde är social hållbarhet men den är naturligtvis kopplad till både ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Jag möter och kommunicerar online nästan dagligen med kunder och folk som är intresserade av att bli RekoSkolans och JoYChokos kunder och en av de stora frågorna då är ju vad mina praliner eller workshops blir att kosta. Det betyder att jag också dagligen funderar över min prissättning och motivera varför mina priser är som de är – dvs dyrare än industritillverkad choklad som inte är reko. Det är inte för att jag dagligen hör att de är för höga utan för att jag själv funderar över hur jag ska kunna eller om jag kan göra mina produkter mera tillgängliga för folk, också de som måste vända på slantarna för att få den dagliga ekonomin att gå ihop.

Hur ofta tänker du på alla de skeden den produkt du äter eller använder har gått igenom före de når dig i din vardag?

I priset på en pralin är ju till exempel (ofta 70%) råvaran kakao. Vi kan inte odla kakao i Finland eller inom EU vilket betyder att den måste importeras och transporteras till Finland. I priset jag tar för en pralin är också priset jordbrukarna (ofta en hel familj) tar för kakaobönorna. De måsta plockas och fröna gröpas ur för hand så det är ett hantverksarbete som kräver mycket tid. Sen torkas bönorna, antingen i solen eller inomhus i flera dagar och så rostas de innan de mals så att kakaomassan och kakaosmöret separeras. Dessa två råvaror blandas sen med ett sötningsmedel (som förstås gått igenom en liknande process som kakaon) och och om något dygn i en specialblandare har vi råvaran choklad.

Denna råvara importerar jag från tex Madagaskar i Afrika eller Ecuador i Sydamerika. När jag gör praliner temepererar jag först couverture chokladen varefter jag ofta målar eller färgar pralinformen och fyller den med choklad för att göra skalet till pralinen. Sen lagar jag en ganash, det vill säga en fyllning för pralinen, av chokladråvaran och tex bär. Slutligen lockar jag pralinen, låter den stå i kylskåpet en stund och slutligen tömmer jag pralinerna ur formen.

Före pralinerna hamnar i din mun ska de naturligtvis packas, förpackningen ska få innehållsförteckning och så ska pralinasken försiktigt transporteras direkt till dig eller till en affär eller ett café i din närhet.

En pralin blir att kosta 1 € – 2,50 €. Det kan verka mycket för en liten bit choklad men många personer har behandlat först frukten, sen bönan och sen råvaran före det blev en pralin.  Jag tror inte vi så ofta tänker på hur mycket jobb det varit att producera en vara eller produkt vi köper.  Det intressanta är att inte tex ölpriset eller kaffepriset ifrågasätts oftare.

 

 

50%  7 %

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s