Hållbar konsumtion och chokladglädje

Som företag måste vi tänka på att få ekonomin att gå runt men det som är problematiskt för mig är att vara en del av den shoppinghysteri som råder speciellt just under de större helgerna. Vissa dagar som Alla hjärtans dag och julen har ju blivit så stora shoppingdagar just på grund av att kommersiella krafter vill att vi shoppar och spenderar pengar oberoende om vi behöver eller inte – för att ge dem mera och mera vinst.

Men vem kan säga vad vem behöver när? Behöver jag verkligen choklad just idag eller en ny soffa just denna månad? Om vi alla ska konsumera mindre var börjar vi?

Det är frågor många funderar på idag när den senaste klimatrapporten (FN) visar att hur vi lever på jorden under de närmaste tio åren är helt avgörande för hur katastrofala klimateffekterna blir. Detta är ju ett resultat av en ohållbar livsstil. VÅR ohållbara livsstil.

Hållbar konsumtion och produktion handlar om att främja resurs- och energieffektivitet, hållbar infrastruktur och tillgång till grundläggande tjänster, gröna och anständiga arbetstillfällen och bättre livskvalitet för alla för att minska framtida ekonomiska, miljömässiga och sociala kostnader. Hållbar konsumtion och produktion syftar alltså till att göra mer och bättre med mindre genom att minska resursanvändning och förorening under hela livscykeln och samtidigt öka livskvaliteten (cirkulär ekonomi). Detta är ju en process som involverar både producenter och konsumenter och alla däremellan. Det betyder också att producenter måste informera om hållbar konsumtion och livsstil och ge adekvat information om hur man som företag jobbar med hållbarhet under hela produktionsprocessen.

Jag vill nu återgå till choklad, konsumtion och JoYChoko. Jag tycker choklad ger mitt liv en krydda och en guldkant jag verkligen behöver och att döma av intresset för JoYchoko verkar många av mina kunder dela den uppfattningen. Jag försöker därför göra JoYChoko praliner så reko som möjligt. Därför jobbar jag med att hitta så “hållbar” choklad och andra hållbara råvaror som möjligt. Det är lättare sagt än gjort men blir lättare efterhand som efterfrågan av andra tillverkare ökar. Idag får jag specifikt be om en specifikation på nästan varje produkt från färger till askar och det tar tid och ibland får jag ge upp på en bra idé för att jag inte får de råmaterial eller information jag behöver. På samma gång tycker jag att inget kan beskriva hållbar konsumtion bättre än kakaons väg från kakaoträdet vid ekvatorn till JoYChoko-praliner i Finland och därför bjuder jag också in till chokladworkshops och till PR, informations och diskussionstillfällen.

Vi fortsätter kämpa på och njuta av choklad under 2019! **

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s