Smaka på Västnyland!

Passionerat närproducerat!  Smaka på Västnyland (2019) heter boken om närproducerad mat i Västra Nyland. Bokens redaktör är Bitte Westerlund.  JoYChoko är med i boken bland ett 20-tal andra producenter. Det känns kul att får den äran att vara en av närproducenterna fast RekoSkolans huvudsakliga projekt de senaste året varit att hålla workshops och föreläsningar om hållbarhet och då speciellt om kakaoproduktion med hands-on workshops i pralintillverkning. Boken är vinnare av 2019 Nordisk måltidslitteratur.

Joyful childhood chocolate memories

One of my fondest early childhood memories is when my father on a boat ride reached into his jacket pocket and gave me 2 squares from his own secret dark chocolate stash. This chocolate ceremony in the boat became a family tradition and I remember how I looked forward to these one-hour rides when we took us by boat between our home in Ekenäs to our summer island in the archipelago.  Another memory, which still evokes warm feelings, is when my grandmother served my cousin and me hot chocolate “fika” in fancy green cups when we were visiting her in the afternoons.

I am thinking of these memories right now while writing the text for a brochure for RekoSkolan and JoY Choko. So why did I found a company where social sustainability and chocolate are in focus? Maybe these first childhood memories of chocolate, love, family and a good feeling of community is one reason.

For me social sustainability within the cacao and chocolate industry is crucial. I love chocolate and it makes me happy and why shouldn’t the hardworking people who grow, process and make the chocolate I use and eat have good lives and a chance to happiness as well? This can seem naive but it is my way of coping in this crazy world and this thought gives me strength to keep on working on my projects.

ylva-i-olla-19640701-kopia.jpg

Me in our wooden boat Furuholken. You can still see the traces of chocolate around my mouth.

 

Seeing my grandson Aio experience a chocolate fountain last summer for the first time took me back to my own happy memories of chocolate. Here is a movie I made from the summer party with Danish friends.

skärmavbild 2019-01-12 kl. 22.35.18

Intresset växer för RekoSkolan och JoYChoko

Underbart att se att intresset för RekoSkolan och JoyChoko växer på spännande sätt och därmed nya samarbetsplaner och nätverk. Under weekenden hade vi ett studiebesök från Jyväskyläs yrkeshögskola och restonomlinjen för hållbar mat, på lördagen fyllde vår första möhippa skolsalen med 20 underbara kvinnor, en man och en baby och på söndagen höll jag workshop för Marthor och andra öbor på Skåldö i Ekenäs skärgård. Vid varje tillfälle märker jag att kopplingen choklad och hållbar utveckling smälter väl ihop och allt mer inser jag att chokladens och kakaons väg till våra munnar också är ett bra sätt att beskriva hur både ekonomisk och miljömässig utveckling är kopplad till den sociala.

Nu blir det påskförberedelser för fulla muggar med den sista påsk-workshopen på söndag och reko-utdelning i Ekenäs och Karis om en vecka. Sen ska jag ta itu med sommarens praliner som kommer att vara inspirerade av vår nordiska bär och frukter.

 

Första workshopen!

Det var en verklig glädje att få dela chokladpassionen med de fem deltagarna i RekoSkolans första reko-choklad workshop idag. Workshopsdagen gav mersmak! Jag skulle inte ha kunnat önska mig en bättre pilotgrupp – tack Anna, Anna, Birgitta, Heidi och Minea! Jag lärde mig massor som framtida grupperna kommer att ha glädje av. Nästa workshop den 2.2 är full och den första i mars är också nästan fullbokad. Nu har jag lagt in nya datum –  9 och 10 mars – speciellt för den som vill laga påskpraliner.

 

 

Hållbar konsumtion och chokladglädje

Som företag måste vi tänka på att få ekonomin att gå runt men det som är problematiskt för mig är att vara en del av den shoppinghysteri som råder speciellt just under de större helgerna. Vissa dagar som Alla hjärtans dag och julen har ju blivit så stora shoppingdagar just på grund av att kommersiella krafter vill att vi shoppar och spenderar pengar oberoende om vi behöver eller inte – för att ge dem mera och mera vinst.

Men vem kan säga vad vem behöver när? Behöver jag verkligen choklad just idag eller en ny soffa just denna månad? Om vi alla ska konsumera mindre var börjar vi?

Det är frågor många funderar på idag när den senaste klimatrapporten (FN) visar att hur vi lever på jorden under de närmaste tio åren är helt avgörande för hur katastrofala klimateffekterna blir. Detta är ju ett resultat av en ohållbar livsstil. VÅR ohållbara livsstil.

Hållbar konsumtion och produktion handlar om att främja resurs- och energieffektivitet, hållbar infrastruktur och tillgång till grundläggande tjänster, gröna och anständiga arbetstillfällen och bättre livskvalitet för alla för att minska framtida ekonomiska, miljömässiga och sociala kostnader. Hållbar konsumtion och produktion syftar alltså till att göra mer och bättre med mindre genom att minska resursanvändning och förorening under hela livscykeln och samtidigt öka livskvaliteten (cirkulär ekonomi). Detta är ju en process som involverar både producenter och konsumenter och alla däremellan. Det betyder också att producenter måste informera om hållbar konsumtion och livsstil och ge adekvat information om hur man som företag jobbar med hållbarhet under hela produktionsprocessen.

Jag vill nu återgå till choklad, konsumtion och JoYChoko. Jag tycker choklad ger mitt liv en krydda och en guldkant jag verkligen behöver och att döma av intresset för JoYchoko verkar många av mina kunder dela den uppfattningen. Jag försöker därför göra JoYChoko praliner så reko som möjligt. Därför jobbar jag med att hitta så “hållbar” choklad och andra hållbara råvaror som möjligt. Det är lättare sagt än gjort men blir lättare efterhand som efterfrågan av andra tillverkare ökar. Idag får jag specifikt be om en specifikation på nästan varje produkt från färger till askar och det tar tid och ibland får jag ge upp på en bra idé för att jag inte får de råmaterial eller information jag behöver. På samma gång tycker jag att inget kan beskriva hållbar konsumtion bättre än kakaons väg från kakaoträdet vid ekvatorn till JoYChoko-praliner i Finland och därför bjuder jag också in till chokladworkshops och till PR, informations och diskussionstillfällen.

Vi fortsätter kämpa på och njuta av choklad under 2019! **