Pralinworkshop i Provence

På andra dagens chokladworkshop i Uzes regnade det så det var en perfekt dag att spendera tiden med att experimentera med nya lokala smaker. Vi lagade praliner fyllda med lakritskola, fikon och mandel, mandelnougat, lokalt vin och ros med vanilj.

Advertisement

Slow resa till Frankrike: Havsruda i Cassis

På fredagar och onsdagar är det torgdagar i Cassis på Côte d’Azur och till vår glädje hittade vi också några fiskare som kom in i hamnen medan vi satt och drack vårt morgonkaffe med (världens godaste) croissant. Efter att ha slagit upp 15 olika fisksorter i översättningsprogrammet fastnade jag för havsruda. Fiskarna hade fångat bara 5 havsrudor och det tydde på tänkte jag att de är litet mer sällsynta och hoppades jag godare än de som fanns i hundratal och var billigare. Till middagen tillagade vi havsrudan med citron, peppar och lök och den blev verkligen god. Liknar en tonfisk med djuprött kött men vägde inte mer än 800 – 1000 gr.

Den vill jag ha!

Slow resa till Frankrike: Baden-Baden en stad med liv

Dag 2. Vi blev glatt överraskade av det livliga folklivet både på kvällen och dagen i Baden-Baden. Staden hade en skön lugn puls, maten var utsökt och servicen på topp. En verklig slow travel pärla. På resan ner var 1a klass nästan samma pris som andra så vi skämde bort oss och njöt av första klass med större säten. På tåget från Köpenhamn mot Hamburg fick vi in salt lakrits med choklad, dricka, te och kaffe och tidningar förstås. Visste inte detta med servering i 1a klass var en Nordisk lyx. När vi kommit över tyska gränsen togs allt ätbart och tidningarna bort. Konduktören bjöd lakrits åt alla passagerarna innan passet byttes till tysk personal. När vi frågade den tyska konduktören om vi kunde få någonting och dricka sade han att nej tyvärr det gick inte och han berättade att för 7 år sedan hade det danska tågbolaget DSB bett tyska tågbolaget DB att betala för den maten och drickan som passagerarna bjöds på efter gränsen, men det vägrade dom eftersom det inte varit en lika generös kultur och tradition på tyska tåg. Troligen inte heller då inräknat i 1a klass priset. Bra att veta till nästa gång – ät, drick och läs medan ni kan!