Reko-praliner arkiv

vårens rekopraliner är här!

Ni kan beställa praliner direkt från mig eller komma till en rokoutdelning i Ekenäs eller Karis där jag är med ibland.  Nu finns det JoYChokopraliner på Café Schjerfbeck på Rådhustorget, Salladscafé Papaya och i Melles hälsoshop på Kungsgatan i Ekenäs.  I slutet på maj kommer Kuura Cider och Backers Bakers att ha specialdesignade praliner till försäljning i Fiskars.  Mera info snart.

Litet om pralinerna

Jag strävar efter att skapa ett företag med hållbarhet som genomgripande tema. De flesta pralinerna är glutenfria (förutom några av de vegan där jag använt havregrädde) men jag kan inte lova att det inte finns spår av gluten i pralinerna. Många är  helt nöt- och mandelfria men jag kan inte heller där lova att det inte innehåller spår av nötter eller mandel. De flesta praliner är helt laktosfria men ibland innehåller mjölkchokladen jag köper in komjölk med laktos. Det finns inga ägg i mina praliner och jag använder bara naturliga färgämnen. Du kan fråga om du vill veta mera detaljerat vad vilka ingredienser det finns i de olika pralinerna.

 

 

Uggla

IMG_4943

Ugglan är 16 cm stor och är gjord på 70% choklad och är fylld med 4 små mandelnougatägg. Finns som veganalternativ.

En uggla med 4 ägg: 8 € 

JoYChoko favoriter i repris 4 st, 6 st eller 8 st i ask

Smörbrynt kola – En vitchokladpralin fylld med gammaldags smörbrynt kola – samma som “Jorden” i Himmel och Jord asken (se nedan) men enklare och därmed billigare.

Hallon salmiak

Salmiak-hallon – En kombination som blivit en favorit.

Askar: 4 st praliner 7€ / 6 st praliner 10€. 12 praliner 18€.

Det går naturligtvis att bland i av följande praliner också och då justerar jag priset enligt deras pris.

Ekenäs har fått en egen pralin!

Vår lilla ort till ära har jag tagit fram en ekollonpralin fylld med rostad mandelpraliné. Praliné gör jag genom att rosta mandlar, mixa dem till ett mandelsmör och lägga till mörk- eller mjölkchoklad.  Ekollonen av mörkchoklad  är vegan.

Askar: 6 st praliner 8 € / 12 praliner 15 €

Hasselpraliné med havssalt

nougat salt

Mörk choklad och några flingor havssaltet ger tillsammans med de rostade hasselnötterna en spännande kombination av söt och salt. Vegan.

Askar: 6 st praliner 8€ / 12 praliner 15€.

mellan himmel och jord

Denna fyrväppling är också en produkt som uppskattas och kommer därför att finnas med i vårsortimentet.  De är inspirerade av jorden, solen, himlen och havet.

Jorden innehåller en smörbrynt kola, havet en svalkande mintfyllning, solen en värmande ingefärsfyllning och himlen är fylld med en saltig salmiaksfyllning. Det finns en ask med fyra praliner och en med åtta praliner – således en av varje. Det går också att skräddarsy denna ask om någon av pralinerna är favorit!

IMG_3975

Askar: 4 st. 10€ / 8 st. 19€

 

praliner på xylitol just nu

Jag experimenterar med xylitol just nu och kan erbjuda en låda på t.ex 4 praliner med  skal av 70% reko-choklad och xylitol som enda sötningsmedel.

Askar: 4 st. 6 €

 

chokladplattor 40g

Nu kan man också beställa chokoplattor (40g).  Det finns en ren mjölkchoklad, en med frystorkade hallon och en med mjölkchoklad och havssalt, en mörk med 70% choklad från Madagaskar och en mörk med pekannötter och russin (båda vegan) och en med mörk xylitolchoklad (vegan). Berätta om din favorit så kan jag också göra den på beställning! Kanske det blir en ny favorit.

IMG_4135

En platta: 3,50

mexikansk drickchoklad 70 g (vegan)

Påse: 4,50 €

Chokladknapparna blir när de tillsätts i havre-, soja- eller komjölk en  drickchoklad med inspiration från Mayafolkets xocolatc. Kakaofrukten användes först enbart som en dryck av folk i mellan- och Sydamerika för över 4000 år sen. Jag skriver litet mera om detta på bloggen .

IMG_4259

 

 

 

Pouring cocao Mexiko kvinna

En Aztec kvinna gör skum genom att hälla kakao mellan två kärl. Wikipedia

*****

Det finns också gåvokort

 

Midvinter- ask med 6 eller 12 praliner

6st 12€ / 12st 24 €

Denna ask innehåller tre olika praliner som bäst kan beskrivas som sötsura smakbomber. En pralin är fylld med havtorn och vitchoklad, en med glögg, portvin och mörk choklad och en med lingon och vitchoklad. Havtorn, äpplen och lingonen är finländska. Det är två av varje pralin i den mindre asken, alltså sex praliner, och fyra av varje i den större.

Midvinter

Vintertryffel – ask med 12 tryfflar

6€ per ask

Denna ask är inspirerad av julen och innehåller fyra hallon- och salmiakstryfflar, fyra whiskeytryfflar och fyra pepparkakstryfflar – alltså 12 tryfflar.

Tryfflarna kan också köpas i påse (8 st) var för sig 6€.

Hallon- och salmiakstryffel 

Whiskeytryffel (vegan) 

Jultryffel med konjak (vegan) 

IMG_4180

Fyra diamanter – ask med 8 eller 12 praliner

8 st. 12€ / 12 st. 15 €

I den lilla asken finns en ljusröd Rubypralin, en svalkande mintpralin, en saltig salmiakspralin och en pralin fylld med smörbrynt kola.  Ruby är en helt ny chokladsort som lanserades i september. Det är alltså kakaon som är ljusröd och den färdiga produkten (vars recept är hemligt) är fruktig och litet syrlig i smaken. Det finns en ask med två av varje pralin – således en ask med 8 praliner – och en ask med tre av varje pralin, således 12 praliner.

img_4306.jpg

Hasselnougat i förpackning på 4 eller 8 stycken.

4 st. 5€ / 8 st. 10 €

I julserien finns också nougaten eftersom de blivit är en av de populäraste produkterna och marsipanpraliner finns också inför julen. De kommer i ett paket med 4 eller 8 bitar.

IMG_3986

Mellan himmel och jord fyra eller åtta handmålade praliner.

4 st. 10€ / 8 st. 20€

Denna fyrväppling är också en produkt som uppskattas och kommer därför att finnas med i julsortimentet.

Jorden innehåller en smörbrynt kola, havet en svalkande mintfyllning, solen en värmande ingefärsfyllning och himlen är fylld med en saltig salmiaksfyllning. Det finns en ask med fyra praliner och en med åtta praliner – således en av varje. Det går också att skräddarsy denna ask om någon av pralinerna är favorit!

IMG_3975

Xylitolpralin med mintfyllning – 4 praliners ask

8€

Jag experimenterar med xylitol just nu och kan erbjuda en låda på t.ex 4 praliner med  skal av 70% reko-choklad och xylitol som enda sötningsmedel.

Marsipan  – förpackning på 4 eller 12 bitar 

(ekologisk mörk choklad men inte ekologisk marsipan ännu men snart…)

4/10€

Marsipanstång 40g

3 €

Det finns klassisk marsipan och marsipan med romrussin i förpackningar på fyra eller 12 munsbitar. Sen finns det också marsipanstänger på 40 gram.

img_4307.jpg

Chokladplattor – 40g

3,50 €

Nu kan man också beställa chokoplattor (40g).  Det finns en ren mjölkchoklad, en med frystorkade hallon och en med mjölkchoklad och havssalt, en mörk med 70% choklad från Madagaskar och en mörk med pekannötter och russin (båda vegan) och en med mörk xylitolchoklad (vegan).

IMG_4135

Chokladplattor och Xocolatc

Xocolatc drickchoklad (vegan) 75 g och 8 stycken knappar i påsen

4,50 €

Chokladknapparna är en  drickchoklad med inspiration från Mayafolkets xocolatc. Kakaon användes först enbart som en dryck av folk i mellan- och Sydamerika för över 4000 år sen. Jag skriver litet mera om detta på bloggen.

IMG_4259

Ni kan också beställa direkt från mig och jag postar också praliner om det behövs.  Sista dagen enligt posten är den 18.12 men jag vill gärna posta tidigare om de ska komma fram till julen.

Pouring cocao Mexiko kvinna

En Aztec kvinna gör skum genom att hälla kakao mellan två kärl. Wikipedia

Nu är de första workshoparnas datum klara. Hoppas vi ses i chokladens tecken!

***********

Prova-på-låda november.

IMG_4096 kopia

IMG_3972

Mina praliner är så långt det är möjligt reko – dvs råvarorna är både rejäla, ekologiska och lokala. Tyvärr kan vi ju inte odla kakao i Finland men råvarorna i fyllningarna kan till en del hittas här i Finland. Jag använder också helst annat sötningsmedel än vanligt socker det vill säga honung, xylitol, kokossocker eller agavesirap. Jag använder bara naturliga livsmedelsfärger tillverkade av grönsaker och kol (som blir svart :).

Förpackningsmaterialet är också så miljömässigt hållbart som möjligt men även det är svårt att hitta i Finland så jag importerar från England.

Nedan kan du se några olika sorters praliner som jag kan erbjuda.  Viktigt att komma ihåg är att pralinen är en färskvara och smakar bäst när den är färsk. Det betyder inte att de genast bli oätliga men för bästa upplevelsen ska de avnjutas inom ett par veckor. Hållbarheten för mina praliner, förutom de med bär, räknar jag ändå med att är 4 – 6 veckor om de förvaras i rumstemperatur som inte är högre än ca 20 °C. Bärpraliner har kortare hållbarhet och behöver man hålla dem längre än 2-3 veckor så ska de hållas i kylskåp, vilket inte är nödvändigt för praliner i allmänhet.

De flesta pralinerna är glutenfria (förutom de som är vegan där jag använt havregrädde) men jag kan inte lova att det inte finns spår av gluten i dem. Det går att beställa helt nöt och mandelfria praliner men jag kan inte heller där lova att det inte finns spår av nöt eller mandel i dem. Jag har just lagat en serie vegan praliner och tar gärna emot beställningar. De flesta praliner är helt laktosfria men ibland innehåller mjölkchokladen jag köper in komjölk med laktos.

Solen, jorden, himlen och havet

****

Handmålade praliner

Den här pralinserien har jag döpt till “Mellan himmel och jord”. De är inspirerade av jorden, solen, himlen och havet. Jorden har jag fyllt med karamell eller lime, solen med chili eller ingefära, himlen med salmiak och havet med mint. När det gäller variationer på handmålade praliner så är den ju oändlig och alla blir olika eftersom jag målar formen för hand före jag häller i chokladmassan.

img_3982.jpg

****

Lätt handmålade praliner

I skogen fanns det lingon och därav blev dessa lingonpraliner till. De här är färgade med pensel och färgen kommer från rödbeta. Chokladen är ekologisk vitchoklad.

img_e3935.jpg

Rostade mandeltryfflar

Är gjorda på ekomandlar, 70% ekochoklad, cocossocker och grädde eller havregrädde.

IMG_3984

****

Tryffel

Med smaka av rom, bär, kaffe eller nötter till exempel har samma ingredienser som de rostade mandeltryfflarna men är rullade i rå kakao och choklad.

Tryffel

****

Hasselnötsnougat

Har blivit en favorit redan och nougaten gör jag från grunden så att jag rostar hasselnötter och lagar en härligt knaprig knäck av dem tillsammans med grädde och honung. Sen lagar jag nötsmör och blandas nötterna med 50 % eller 70 % choklad. Nougaten kan doppas i choklad eller ätas som sådan.

IMG_3986

****

Yin och yang

Så kallar jag denna form som jag kan laga naturligt kakaofärgade fyllda praliner i. De kan vara fyllda med bär, nötter, salmiak, alkohol, frukt, chili, matcha, maca, mint, glöggkryddor eller karamellfyllning till exempel, eller en blandning. En favorit bland mina provkaniner är salmiak tillsammans med svartvinbär!

Yin och yang

****

Fyllda mönstrade praliner

Denna är färgad med ett överföringsark och pralinen kan fyllas med samma som ovan, eller vad du vill.

IMG_E3980

Priset för pralinerna när du köper direkt av mig är mellan 1,50 – 2,50 € per pralin beroende på vilken sort du vill ha av ovannämnda och hur många du beställer. Jag kan också laga praliner enligt ett visst tema och vi kan tillsammans komma överens om utformning och smak men då vill jag att du beställer minst 20 av samma sort eftersom jag då fyller en hel form med samma skal och fyllning.

Under november och december i år kommer du också att kunna boka in dig på Choko-smak och Choko-verkstad på RekoSkolan i Ekenäs. Ett tips!  Ge en workshops som julklapp åt någon i år!

 

Advertisement