Mera om pralinerna

Våra praliner är så långt det är möjligt reko – dvs råvarorna är både rejäla, ekologiska och lokala. Tyvärr kan vi ju inte odla kakao i Finland men råvarorna i fyllningarna kan till en del hittas här i Finland. Jag använder också helst annat sötningsmedel än vanligt socker det vill säga honung, xylitol, kokossocker eller agavesirap. Jag använder bara naturliga livsmedelsfärger tillverkade av grönsaker och kol (som blir svart :).

Förpackningsmaterialet är också så miljömässigt hållbart som möjligt men även det är svårt att hitta i Finland så jag importerar från England.

Viktigt att komma ihåg är att pralinen är en färskvara och smakar bäst när den är färsk. Det betyder inte att de genast bli oätliga men för bästa upplevelsen ska de avnjutas inom ett par veckor. Hållbarheten för mina praliner, förutom de med bär, räknar jag ändå med att är 4 – 6 veckor om de förvaras i rumstemperatur som inte är högre än ca 20 °C. Bärpraliner har kortare hållbarhet och behöver man hålla dem längre än 2-3 veckor så ska de hållas i kylskåp, vilket inte är nödvändigt för praliner i allmänhet.

De flesta pralinerna är glutenfria (förutom de som är vegan där jag använt havregrädde) men jag kan inte lova att det inte finns spår av gluten i dem. Det går att beställa helt nöt och mandelfria praliner men jag kan inte heller där lova att det inte finns spår av nöt eller mandel i dem. Jag har just lagat en serie vegan praliner och tar gärna emot beställningar. De flesta praliner är helt laktosfria men ibland innehåller mjölkchokladen jag köper in komjölk med laktos.

 

Advertisement